Fastshot al eco 44
Fastshot al eco 44
TANIM
Püskürtme betonlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş alkali esaslı yüksek priz hızlandırıcı beton katkısı.
AÇIKLAMA
Fastshot al eco 44 ürünü günümüz beton teknolojisine uyum sağlayan madenler ve tüneller gibi hızlı priz almanın ve erken mukavemetin önemli olduğu yerlerde tercih edilen bir yüksek priz hızlandırıcı püskürtme beton katkısıdır. Uygulama sırasında oluşabilecek dezavantajlar göz önünde bulundurularak geliştirilmiş olan fastshot al eco 44 makine operatörlerinin işini kolaylaştıran bir formülasyona sahiptir aynı zamanda birim maliyeti de minimuma indirecek şekilde formülüze edilmiştir.
Püskürtme betonlar kalıplama gereksinimi olmadığı yüksek yapışma ve hızlı priz alma özelliği sebebi ile günümüz ileri teknolojisi olarak sıklıkla tercih edilmektedir.
KULLANIM ALANLARI
- TÜNELLER VE MADENLERDE
- Kaya ve toprak stabilizasyonunun gerekli olduğu eğimli yamaç betonları
- Hafif yük taşıyıcı özel beton sistemleri
- Islak karışım püskürtme beton sistemleri
- Yüzme havuzu,rıhtım,baraj gibi geçirimsiz sıva uygulamaları
ÖZELLİKLERİ
Bütün yaş sistem püskürtme beton uygulamalarında kullanılabilen fastshot al eco 44 çimento özelliğine,kullanım dozajına ,uygulanan yüzeyin sıcaklığına ve uygulanan püskürtme beton kalınlığına bağlıdır.
- Klor içermez
- Geniş kullanım alanına sahiptir
- Ekonomik
- Düşük rebound oranına sahip
KULLANIM
Doğru kullanım oranında en iyi sonucu almak için Fastshot al eco 44 tek seferde yapılan 20 cm kalınlığına kadar olan uygulamalarda bağlayıcının %3 ile %7’si aralığında kulanılmalıdır.
Püskürtme beton, yüksek hızlarda pnömatik olarak püskürtülen çimento bazlı bir karışımdır. Püskürtme betonunun malzeme bileşeni esas itibariyle beton veya bazen harçtır. Püskürtme betonda kalıp kurulumu genelde gerekli olmadığı için kalıp kurulması, kaldırılması, beton döküldükten sonra vibrasyon yapılması gerek duyulmadığından işçilik maliyeti ve zaman kaybı düşüktür. Püskürtme betonlar priz hızı yönünden çok hızlı oldukları için bir sonraki işleme geçişte zaman kaybı gerçekleşmez. Yani püskürtme beton uygulamasında yüksek basınçla püskürtüldüğü için vibrasyon gerek duyulmaz hızlı priz süresi olduğu için kalıplama yapılmaz bu avantajları sayesinde tüneller ve madenlerde sıklıkla tercih edilir. İki farklı uygulama yöntemi vardır.
Kuru karışım yöntemi
Kuru karışım prosesinde çimento ve agrega harmanlanır karıştırılarak su eklenmeden uygulama yapılacak yere gider. Karışım amaca uygun tasarlanmış makineye beslenir, basınçlandırılır ve yüksek hızlı bir hava akımı ile içinden iletilir. Püskürtme ucuna esnek hortumlarla su bağlanır böylelikle kesintisiz malzeme akışı yüksek hızda püskürtülebilir. Toz katkı ile güçlendirilmiş püskürtme beton hızlı hidratasyon ile priz alır ve yeterli rebound’u sağlar. Kısa sürede istenilen mukavemete ulaşır.Püskürtme nozulunda veya nozül de ayrı bir enjeksiyon olarak Çelik veya diğer lifler
kuru karışıma dahil edilebilir.
Islak karışım yöntemi
Islak karışım prosesinde karışımın tüm bileşenleri beton dahil
su, standartlara uygun olarak hazırlanır beton karıştırma ekipmanı ıslak karışım beton pompası gibi dağıtım ekipmanına beslenir ve bu da betonu iter.
Karışımı pozitif yer değiştirme veya basınçlı hava ile dağıtım hortumundan geçer.
Nozul çıkış hızını arttırmak için nozula ilave hava eklenir ve püskürtme betonunu sıkıştırılacağı konuma iter.
Püskürtme beton teknikleri işin niteliğine göre değişiklik göstermektedir. Ama genellikle
Beton 150 mm kalınlığa kadar katmanlar halinde inşa edilir. Daha fazla katman uygulanabilir.
Islak karışım püskürtme betonun uygulanması genellikle kuru karışım püskürtme betona göre daha kolaydır çünkü daha uygulanabilir bir tutarlılığa sahiptir.
Tünel açma ve madencilikte betonun en yaygın kullanımı ıslak püskürtmedir. Bu durumda akışkan beton, hızlandırıldığı ve sıvı hızlandırıcı içeren bir hava akışıyla karıştırıldığı bir nozule pompalanır. Malzeme yaklaşık 30-40 m/s gibi çok yüksek bir hızla yansıtılır. Malzemenin sağlamlaştırılması için mukavemetinin genellikle birkaç saatlik bir süre içinde artmaya devam etmesi gerekir.
Kimyasal açıdan püskürtme beton hızlandırıcıları iki ana sınıfa ayrılabilir: silikatlar ve alüminyum tuzları. Silikatlar kullanılan ilk ürünlerdi. Alüminyum esaslı ürünlere göre daha düşük performansa sahiptirler ve kalın katmanların oluşmasına izin vermezler. Bununla birlikte, oldukça uygun maliyetlidirler ve dünyanın bazı bölgelerinde (örneğin, Çin) hala yüksek oranda kullanılmaktadırlar. Alüminyum tuzlarına dayalı ürünler iki sınıfa ayrılır: alkali ve alkali içermeyen ürünler. Alkali ürünler ile ilgili olarak bunlar, alüminyumun bazik tuzlarıdır. Uzun vadeli mukavemet daha düşük olmasına rağmen, hızlı erken mukavemet kazanımı elde etmede oldukça etkilidirler. Ancak alkali püskürtme beton hızlandırıcıları, ciltle temas ettiklerinde ciddi yanıklara neden olabildiklerinden büyük bir sağlık ve güvenlik sorunu teşkil etmektedir. En ciddi vakalar, körlüğe neden olabileceğinden gözlerle teması halinde ortaya çıkar.
Alkali içermeyen hızlandırıcılar alüminyum tuzlarının asidik çözeltileridir. Alkali muadilleriyle aynı sağlık ve güvenlik sorunlarını taşımadıkları için büyük ölçüde pazarlanmaktadırlar. Ayrıca uzun vadeli güçte bir azalma da göstermezler. Kimyasal olarak bu ürünler, çeşitli mineral ve/veya organik asitler dahil edilerek çökelmeye karşı stabilize edilmiş yüksek konsantrasyonlu alüminyum sülfat çözeltilerine dayanmaktadır.Yeni teknolojiler ve çalışmalar ile alkali içermeyen katkılarda alkaliler gibi çalışabilmektedir.